Știința politică autentică, un dialog cu Bénédicte Delorme-Montini

Stiinta politica autentica


Pierre Manent
colecţia zoon politikon
traducere: Cristian Preda
ilustraţia copertei: Stela Lie
135 x 210 mm; 264 pp.
broşată, cu clape
ISBN 978-606-93241-7-2

indisponibil
p
reț: 38,44 lei
   Comandă

++Măreşte imaginea  
>>Răsfoieşte

Pierre Manent este director de studii la École des Hautes Études en Sciences Sociales din Paris, membru fondator al prestigioasei reviste Commentaire şi unul dintre cei mai subtili interpreţi ai gândirii politice occidentale.
Multe dintre cărţile sale – printre care Histoire intellec­tuelle du libéralisme, La Cité de l’homme, Naissances de la politique moderne sau La Raison des nations – au fost traduse în română. Cartea de faţă e un dialog despre parcursul intelectual al lui Manent şi marile opţiuni politice ale lumii moderne.

Bénédicte Delorme-Montini este specialistă în ştiinţa politică şi colaborează la revista Le Débat.

„Interesul meu pentru politică a fost foarte-foarte precoce. Îmi vine să spun că s-a născut în clipa în care americanii au ajuns în grădina bunicii... Aveam şapte ani. Era o zi de vară.
Mă foiam pe lângă tatăl meu, foarte mulţumit că sunt băiat mare şi că-l pot ajuta să facă nu ştiu ce. Fericit să trăiesc asemenea clipe, i-am spus ceva ce auzisem cu siguranţă la şcoală, şi anume ce tipi formidabili sunt americanii. Răspunsul tatălui meu a fost atât de usturător, încât îmi amintesc şi-acum ce tare m-a lovit şi cât de dezamăgit am fost. Aşa am descoperit experienţa politică. Şi cum sentimentele pe care le încercam faţă de americani au fost reprimate cu severitate, am înţeles în chip obscur, dar cu multă forţă, că existau subiecte care trezeau opoziţii violente şi că opinia tatălui meu putea fi foarte diferită de opinia tovarăşilor mei de şcoală. Pe scurt, descopeream astfel caracterul conflictual al vieţii politice, descopeream pasiunea politică. Nu e rău să fii iniţiat în politică înţelegând că ea e ceva conflictual, în care sunt adeseori amestecaţi americanii!“ - PIERRE MANENT

„Dintre numeroasele idei originale ale lui Manent, va fi cu siguranţă reţinută cea care priveşte ordonarea istoriei gândirii politice, pornind de la succesiunea a trei forme politice – cetatea, imperiul şi naţiunea. Manent pleacă de la constatarea că primele două forme, născute în Antichitate, sunt foarte diferite: «Cetatea e cea mai mică asociere umană capabilă să se guverneze singură, capabilă de autarhie. Opusă ei, imperiul e cea mai amplă asociere posibilă sub un singur suveran.» Autorul urmăreşte raporturile istorice dintre cetate şi imperiu, apoi se întreabă: «Cum anume, încetul cu încetul, au fost înde­părtate cele două forme politice? Care sunt motivele care au adus triumful unei a treia forme politice, fără echivalent în lumea antică, adică naţiunea? Deşi prestigiul revenea, pe de o parte, cetăţii şi, pe de alta, imperiului, viaţa europeană s-a organizat până la urmă într-o formă politică diferită de cetate şi de imperiu. De ce şi cum anume? Iată în ce termeni simpli s-au pus, pentru mine, problemele.»“ - CRISTIAN PREDA

Autori

Edwige Martin

Alberto Manguel

Sandra Newman

Vezi mai multi autori

Contact

Baroque Books & Arts

 Adresă: Str. Aviator Ștefan Sănătescu, nr. 53A, sector 1

Telefon/Fax: (+40) 212242725

E-mail:Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Hartă